Malaysia Tawarkan Tiga Bidang Kerja Sama dengan Sulsel

 

MAKASSAR, PIJARNEWS
COM–Gubernur Sulawesi Selatan, Prof M. Nurdin Abdullah siap kolaborasi baik di bidang pertanian, peternakan maupun perikanan dengan Negeri Johor Malaysia.

Mantan Bupati Bantaeng dua periode ini mengaku, potensi yang dimiliki Sulsel sangat besar untuk dikerjasamakan dengan Negeri Johor yang sejak lama sudah berkolaborasi.

“Jadi saya kira kita akan kelaborasi dengan NegeriJohor. Saya tahu potensi kita di sini cukup besar tentu Johor juga menjadi negara tetangga kita yang dari dulu sampai sekarang kita melakukan kolaborasi,” ungkap Prof Nurdin Abdullah, usia menerima Menteri Negeri Johor dan rombongan, di Rujab Gubernur Sulsel, Jalan Jendral Sudirman Makassar, Jumat, 23 Agustus 2019.

Menteri Besar Negeri Johor Malaysia, Dr Sahruddin Bin Haji Jamal mengaku, pertemuan dengan Gubernur Sulsel ini merupakan penjajakan untuk memulai kerja sama di bidang peternakan dan perikanan.

“Ini merupakan kunjungan mesra saya lah. Silaturahmi saya sebagai Menteri Besar Johor, kesini untuk melihat apa saja yang bisa Kerajaan Johor kerjasamakan dengan pemerintah Sulawesi Selatan boleh bekerjasamakan,” tutur Menteri Besar Negeri Johor Malaysia itu.

“Saya melihatlah apa saja yang bisa kita kerja sama contohnya peternakan, perikanan yang sebetulnya di Indonesia itu mereka mempunyai kualitas yang bagus untuk saya bawa ke Johor,” tambahnya.

Turut hadir dari Negeri Johor, Menteri Besar Johor, Dr. Sahruddin Bin Haji Jamal, Istri Menteri Besar Johor, Dr. Nila Armila Bte Mukdan, Setiausaha Kerjaan Johor, Haji Azmi Bin Rohani, Pengerusi Jawatankuasa Perdangan Antara Bangsa, Pelaburan dan Ultiliti Negeri Johor, Jimmy Puah Wee Tse, Pengerusi Jawatankuasa Keisihatan Kebudayaan Warisan Negeri Johor, Mohd Khuzzan Bin Abu Bakar dan Pengawai Kewangan Negeri Johor, Haji Rahmi. (rls/dmh)

 

 

Bagikan :

Komentar

Komentar Anda